• Arkivbild: Veronica Thöörnroos. Foto: Malin Lundberg
Nyhetsnotisen i ljudform:
Publicerad: torsdag, 12 december, 2019 - 06:00, uppdaterad: torsdag, 12 december, 2019 - 10:51

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.

– Jag har varit borta ur den här salen mindre än tolv timmar och redan nu tycks regelverket ha förändrats. Mig veterligen har vi aldrig tidigare nämnt olika företag vid namn här och dessutom upprepat det vid flertalet tillfällen. Men jag vill vara riktigt tydlig; varken som regeringsbildare, som lantråd eller som ordförande för Åländsk center har jag något att dölja vad gäller interaktionen, vad gäller samspel, vad gäller samtal, vad gäller något i det privata näringslivet om det sedan har att göra med att bygga, sälja tjänster eller vara aktivt deltagande i den demokratiska processen, sa lantrådet Thörnroos i talarstolen.

Både Ingrid Zetterman (Lib) och Camilla Gunell påtalade att det är talmannens uppgift att tillrättavisa talare, inte lantrådets.

– Jag hade hoppats på ett något mer positivt och kanske aningen trevligare öppningsanförande av det nytillträdda lantrådet än vad vi nu fick, sa Ingrid Zetterman.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.