Publicerad: fredag, 24 januari, 2020 - 14:40Uppdaterad: fredag, 24 januari, 2020 - 17:22
  • Lantrådet Veronica Thörnroos fick svara på frågor vid lagtingets frågestund idag. Arkivfoto: Nina Smeds.

Lantrådet ifrågasattes om parlamentariska beslut

Under lagtingets frågestund idag konfronterade ledamot Ingrid Zetterman (L) lantrådet Veronica Thörnroos (C) om vad regeringen avser med termen breda parlamentariska lösningar, efter att beslutet att säga upp avtalet med elhybridfärjan tagits utan att lagtinget hörts och med liten majoritet.

- Under presskonferensen tidigare i veckan nämnde lantrådet att frågor som kommit som arvegods till regeringen inte ska behöva parlamentariska beslut, men den stora majoriteten av de ärenden alla landskapsregeringar hanterar är ärvda. När ska man involvera oppositionen, frågade Zetterman.
Thörnroos svarade att man än så länge arbetar med akuta frågor som hamnat på regeringens bord, och att parlamentariskt stöd ska sökas i sådana frågor som involverar stora satsningar och sträcker sig längre än en mandatperiod.
- Den nya oppositionen kommer självklart att involveras i det arbete där regelverket så säger, och så som vi vill göra, men vi har inte kommit så långt ännu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »