Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 juni, 2021 - 17:09Uppdaterad: måndag, 14 juni, 2021 - 17:46
  • Lantrådet Veronica Thörnroos. Arkivfoto.

Lantrådet: "Fortsätt vaccinera er"

Coronaläget på Åland är fortsatt lugnt och Åland håller sig kvar i utgångsfasen trots det fall av samhällssmitta som kom förra veckan.

Det framkom på landskapsregeringens veckovisa presskonferens som hölls under måndagen. Fortsättningsvis betonades vikten av att man tar sitt vaccin.
- Jag uppmanar dig ålänning att ta vaccinet även om du inte tycker att det är viktigt för just dig. Men ta det för alla andras skull, det är mycket viktigt för att vi ska kunna öppna upp samhället mer, sade lantrådet Veronica Thörnroos (C).

- För samhällets bästa är det bra att inte vänta med att ta vaccinet, sade landskapsläkare Knut Lönnroth.

På torsdagen reviderar landskapsregeringen handlingsplanen för exitstrategin och det betyder ytterligare lättnader i restriktionerna, men än så länge är det inte klart vilka restriktionerna blir.

Åland har nu tio i incidens, medan Finland har 25 och Sverige 140.

- Om minskningen fortsätter i Sverige kan man i juli få komma på EU:s gröna lista och det är avgörande för om Finland kan öppna upp gränsen mot Sverige, sade Knut Lönnroth.

I dagsläget har 62 procent av ålänningar som är 16 år och äldre fått sin första dos vaccin, medan 25 procent fått bägge doser.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »