Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 juli, 2023 - 06:25Uppdaterad: torsdag, 20 juli, 2023 - 13:05
  • Lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Lantrådet: Åland för ständig diskussion med riket kring demilitariseringsutredning 

Åland hörs och har goda möjligheter att komma med input på den utredning kring Ålands demilitariserade status som Finlands utrikesministerium nu gör. 

Detta enligt lantrådet Veronica Thörnroos (C) som i en intervju med Ålands radio betonar vikten av samarbete och speciellt vikten av att frågorna behandlas i självstyrelsepolitiska nämnden. Utredningen av Ålands särställning togs senast upp på ett möte i går, onsdag, då republikens president och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet beslöt stänga Rysslands konsulat i Åbo från och med oktober. 

Veronica Thörnroos bild är att Finlands intention med utredningen är att säkerställa den juridiska grunden för Ålands särskilda status, inte att hitta juridisk grund för att upphäva demilitariseringen eller stänga det ryska konsulatet. 

– Jag skulle vara ytterst förvånad om man inte respekterade Ålands folkrättsliga ställning när det gäller demilitariseringen, säger lantrådet. 

Hon poängterar ändå att dessa två är olika saker, som lyder under olika internationella avtal. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »