Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 maj, 2022 - 06:29Uppdaterad: onsdag, 18 maj, 2022 - 10:53
  • Det var mycket folk på invigningen. Foto: Rasmus Karlsson.
  • Utvecklingsminister Alfons Röblom var på plats. Foto: Rasmus Karlsson.
  • Projektledare Henrik Lindqvist har jobbat länge med Långnabba. Foto: Rasmus Karlsson.
  • Sex av tio vindkraftverk är i gång. Foto: Rasmus Karlsson.
  • Göran Lindholm har varit styrelseordförande sedan 2019. Foto: Rasmus Karlsson.

Långnabba vindkraftpark är nu invigd

Vindkraftparken Långnabba invigdes officiellt under tisdagen. För tillfället är sex av de tio vindkraftverken tagna i bruk, så det återstår förvisso en del innan allt är klart.

På plats fanns flera från både politiken och näringslivet, däribland utvecklingsminister Alfons Röblom (HI), som tycker att det känns bra att Långnabba är invigt.

- Jag känner stolthet och glädje över att projektet är invigt, säger han.

Projektledare för Lågnabba är Henrik Lindqvist. Han säger att han på ett vis jobbat med detta sedan 2006. Lindqvist berättar att projektet kostat lite under 50 miljoner euro och är den största satsningen som gjorts på fasta Åland.

- Generatorstorleken på ett kraftverk är 4,2 Megawatt. Om man jämför så producerar Knutsbodas fyra kraftverk tillsammans 2,4 Megawatt.

Bakom projektet är företaget Vind AX, som i sin tur har Ålands Vindenergi Andelslag, Leovind och Ålands Elandelslag bakom sig. Styreleordförande för Vindax är sedan starten 2019 Göran Lindholm, som nu kliver åt sidan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »