Publicerad: onsdag, 30 september, 2020 - 16:43Uppdaterad: onsdag, 30 september, 2020 - 17:30
  • Foto: Malin Lundberg, ÅRTV

Långnabba drog in 18 miljoner i aktieemission

Vindkraftsprojektet Långnabba fick in dryga 18 miljoner euro under teckningsperioden.

Det skriver projektchef Leif Nordlund i ett pressmeddelande.

- Det är glädjande att kunna berätta att projektet nu kan realiseras enligt vår plan. Jag känner en stolthet över att investerarna, trots de speciella tiderna, valt att tro på vårt projekt och på Åland som en förebild när det gäller hållbar energi, säger Leif Nordlund.
Enligt pressmeddelandet har drygt 20 nya investerare från såväl Åland som Sverige och fastlandet tecknat sig för aktier.

Projektet, vars kostnad beräknas uppgå till 47 miljoner euro, innefattar konstruktionen av tio vindkraftverk som tillsammans årligen kan producera 130 gigawatt-timmar, eller nog med el för att försörja 10 000 hushåll. Detta skulle enligt bolaget VindAX höja Ålands självförsörjandegrad på el från 18 till 65 procent. Att emissionen nu är klar innebär att finansieringen kan slutföras, och projektet övergå i byggfasen.
- Vår förhoppning är att den lyckade emissionen ska få ringar på vattnet och generera andra positiva projekt för åländskt näringsliv. Projektets förverkligande kommer att innebära att nya arbetstillfällen skapas på Åland, säger Leif Nordlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »