• Den åtalade mannen har sedan tidigare flera domar och har varit i tingsrätten många gånger. Arkivbild
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 06:20, uppdaterad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 10:24

Lång lista för åtalad man

Under måndagen behandlade tingsrätten ett mål där en man stod åtalad för ett stort antal brott.

Bland annat snatteri i en butik, lindrigt bedrägeri mot en restaurang samt motstånd mot tjänsteman i samband med ett polisingripande. Vid gripandet hotade mannen poliserna med våld. Enligt åtalet ska han även ha spottat en av poliserna i ansiktet. Gärningar som ärekränkning, stöld, misshandel och hemfridsbrott finns också med i stämningsansökan. I samband med stöld från restaurangen vid ÅSS söndrade den åtalade ett fönster i nämnda byggnad. Han kunde gripas kort efter inbrottet och hade då med sig en av de två whiskyflaskor som stals från restaurangen. I den digra listan med åtalspunkter finns även en grov stöld från ett egnahemshus där den åtalade stal två flaskor med alkoholhaltiga drycker genom att krossa fönstret till altandörren. Åklagaren anser att mannen ska hållas häktad tills dom ges. Om tingsrätten dömer honom till ett ovillkorligt fängelsestraff som överstiger ett år ska den åtalade fortfarande hållas häktad tills verkställigheten av straffet inleds.

Fler Nyheter

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.

Fiskrök orsakade garagebrand

En fiskrök har orsakat en brand i ett garage i Godby under natten mot lördag.

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.