Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 maj, 2023 - 10:35Uppdaterad: måndag, 29 maj, 2023 - 12:56

Lång kö till ögonkliniken: “Det är en mycket svår situation”

307 patienter står just nu i kö till Ålands hälso- och sjukvårds ögonklinik. De personer som stått längst i kö har väntat i elva månader. 

ÅHS styrelseordförande Wille Valve (MSÅ) säger att styrelsen på fredagens möte begärde om att få en uppföljning och att man på nästa möte ska få en redogörelse på åtgärderna som vidtagits för att åtgärda situationen.  
– Det är en mycket svår situation för ögonkliniken. Problemets kärna är att två ögonläkare slutade på ÅHS i maj 2022 och sedan dess har det varit väldigt utmanande, säger han.  

Det råder brist på ögonläkare i både Finland och Sverige och ÅHS samarbetssjukhus kan inte ta emot fler åländska patienter. I beredningen inför styrelsemötet står det att sjukhuset nu kommer att tvingas skicka patienter till privata vårdgivare, något som kommer att vara “kraftigt kostnadsdrivande”. 

Wille Valve säger att styrelsen följer frågan tills läget är acceptabelt.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »