• Framtidstron inom kommunen har minskat efter landskapsregeringens agerande, menar Kurt Carlsson som är kommundirektör i Hammarland. Foto: Nina Smeds.
Hammarlands Kurt Carlsson, Tomas Blomberg och Lars Häggblom:
Publicerad: måndag, 9 september, 2019 - 06:25, uppdaterad: måndag, 9 september, 2019 - 07:19

“Landskapsregeringen har nedgraderat kommunerna”

Landskapsregeringen har nedgraderat kommunerna under den gångna mandatperioden säger Hammarlands kommundirektör Kurt Carlsson. Motivationen och framtidstron inom kommunen har minskat efter åtgärder mot kommunerna, som minskade landskapsandelar.

-Den här mandatperioden har varit den klart sämsta jag har varit med om och har präglats av den kommunalpolitik som förts från landskapsregeringen, säger han.

Landskapsregeringen har visat att man väldigt lite lyssnar på och uppskattar det jobb som görs i kommunen enligt Kurt Carlsson. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Blomberg är kritisk till hur kommunreformen presenterades för kommuninvånarna.

-Samtliga kommunpolitiker i Hammarland gick i taket efter hur informationen framfördes. Nu har man positionerat sig i “de mot oss” och det är synd, säger han.

Det största problemet är att landskapsandelarna minskar säger fullmäktigeordförande Lars Häggblom.

-Vi måste dra in på olika saker, man kan inte lösa allt med skattehöjningar, säger han.

 

 

 

 

 

Fler Nyheter

Åländsk Demokrati lanserar sina sista fem kandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi går till val med tolv kandidater allt som allt, tre gånger fler än senast, så tillväxt torde vi väl vara bäst på, säger Stephan Toivonen, partiordförande för ÅLD.

Åtalas för våldtäkt i bastu

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en bastuavdelning i ett flerfamiljshus i Mariehamn. Händelsen ska ha inträffat i februari 2018.

Hållbart Initiativ presenterar nio nya Lagtingskandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi är väldigt nöjda dels med att vi kan gå till val med en helt jämställd lista, och att majoriteten av våra kandidater själva sökt upp oss och velat vara med. Det känns som en stor vinst, säger partiets talesperson Alfons Röblom.

Kliver av som vd för Ålands radio

Agneta Mattsson kommenterar förslaget på omorganisation.
Enligt Ålands Radio och TV Ab:s nuvarande vd Agneta Mattsson har hon och styrelsen tillsammans sett över frågan om omorganisation på Ålands radio och TV varpå hon sedan tillsammans med styrelseordförande Mia Hanström sett över olika förslagsmodeller.

Implementering av ny grundskolelag

Tony Asumaa, utbildningsminister (liberalerna) intervjuas:
En ny landskapslag för barnomsorgen och grundskolan på Åland är under beredning och beräknas träda i kraft i januari 2021. Landskapsregeringen har därför tagit fram en plan för en implementeringen av den nya lagen.

De kommunerna har lockat fler kandidater

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Fem åländska kommuner lockar i år fler kandidater till kommunalvalet jämfört med valet 2015 - Jomala, Brändö, Lumparland, Sottunga och Vårdö.

Socialdemokraterna presenterade sista kandidaterna

nyhetsnotis i ljudformat:
Ålands socialdemokrater presenterade i dag sina sista kandidater till höstens lagtings- och kommunalval. Det är en skara som brinner för frågor för arbetare, ungdomar och folk med funktionsvariationer.

Norra Åland planerar gemensam barnomsorgsledare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Norra Ålands högstadiedistrikt planerar att tillsätta en gemensam barnomsorgsledare för distriktet.

Ålands Radio och TV Ab omorganiserar

Styrelseordförande Mia Hanström förklarar bakgrunden till omorganiseringen:
Ålands Radio och TV Ab kommer att rekrytera en ny vd. En enig styrelse ser ett behov av en omorganisering för att stärka både tekniken och administrationen i syfte att modernisera, digitalisera och effektivisera.