• Framtidstron inom kommunen har minskat efter landskapsregeringens agerande, menar Kurt Carlsson som är kommundirektör i Hammarland. Foto: Nina Smeds.
Hammarlands Kurt Carlsson, Tomas Blomberg och Lars Häggblom:
Publicerad: måndag, 9 september, 2019 - 06:25, uppdaterad: måndag, 9 september, 2019 - 07:19

“Landskapsregeringen har nedgraderat kommunerna”

Landskapsregeringen har nedgraderat kommunerna under den gångna mandatperioden säger Hammarlands kommundirektör Kurt Carlsson. Motivationen och framtidstron inom kommunen har minskat efter åtgärder mot kommunerna, som minskade landskapsandelar.

-Den här mandatperioden har varit den klart sämsta jag har varit med om och har präglats av den kommunalpolitik som förts från landskapsregeringen, säger han.

Landskapsregeringen har visat att man väldigt lite lyssnar på och uppskattar det jobb som görs i kommunen enligt Kurt Carlsson. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Blomberg är kritisk till hur kommunreformen presenterades för kommuninvånarna.

-Samtliga kommunpolitiker i Hammarland gick i taket efter hur informationen framfördes. Nu har man positionerat sig i “de mot oss” och det är synd, säger han.

Det största problemet är att landskapsandelarna minskar säger fullmäktigeordförande Lars Häggblom.

-Vi måste dra in på olika saker, man kan inte lösa allt med skattehöjningar, säger han.

 

 

 

 

 

Fler Nyheter

Torskforskningprojekt startar första mars

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Mellan första mars och sista december i år kommer landskapet bedriva ett vetenskapligt forskningsprojekt om torsk i Ålands hav i samarbete med Naturresursinstitutet, LUKE, och åländska yrkesfiskare. Det beslutade näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) vid en enskild föredragning i fredags.

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.