• Veronica Thörnroos, arkivfoto: Malin Lundberg
Thörnroos, Carlsson och Jansson i lagtinget:
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 16:17, uppdaterad: onsdag, 22 maj, 2019 - 16:23

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Landskapet har brutit sina löften mot kommunerna sade Thörnroos i lagtinget i dag när kompensationen godkändes.

-Landskapet hade ett avtal med kommunerna om full kompensation, 695.000 euro, men tar nu bort pengar och inskränker på självbestämmanderätten, sade hon.

Summan blev lägre än utlovat, bara 500.000, varav 300 000 är ett stöd som betalas ut för samarbete mellan kommuner för it-tjänster. Petri Carlsson (MSÅ) förstod inte jämförelsen med Pomperipossa.

-Tvärtom har åtgärden resulterat i sänkt skatt, sade han.

Harry Jansson (C) anklagade Liberalerna för en helomvändning i regionalpolitiken, från att ha förespråkat att hela Åland ska få leva, till helt tvärt om.

-Se till att de glesbefolkade bygderna knäcks så går de med på den av Liberalerna så dyrkade kommunsammanslagningen, sade han.

Fler Nyheter

Schütten ny ordförande i Sund

Kommunfullmäktige i Sund har valt Erik Schütten till ny ordförande för kommunstyrelsen efter att Bengt Hagström begärt att bli entledigad från uppdraget.

Åland genomfart för narkotika

Rasmus Friman på sjöbevakningen:
Åland fungerar som en transitpunkt i trafiken av narkotika mellan Sverige, Finland och Baltikum. Det säger Rasmus Friman på sjöbevakningen, stationerad i Nagu, som tidigare jobbat som kommissarie hos polisen på Åland.

ÅM i beachvolley spelades i helgen

Idag söndag spelades åländska mästerskapen i beachvolley och totalt var det sju lag med, tre damlag och fyra herrlag.

ÅM i lättbåtar hölls i helgen

I helgen seglades åländska mästerskapen i lättbåtar på Slemmern och det var fyra klasser som det tävlades i och totalt var 24 seglare med.

Zetterström är nordisk mästare

Nordiska mästaren Ida Zetterström
Ida Zetterström är nordisk mästare i Super Street Bike, det stod klart efter att hon slutade tvåa i den sista deltävlingen som körde i Tierp i helgen.

IFK upp på sjätte plats

Tränaren Peter Lundberg ger sina tankar efter matchen och berättar om manfallet inför sista omgången
Efter den nästsista matchen i grundserien tog IFK Mariehamn klivet upp på den övre halvan av tabellen. Det efter att dom besegrade SJK med 1-0 inför 1.208 personer i hemmapubliken.

Motstånd mot polis och ordningsvakter

När en person skulle avvisas från en nattklubb i Mariehamn den senaste natten så gjorde han så kraftigt motstånd så att han nu är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman och motstånd mot polisen.

Andra deltävlingen i ÅM i folkrace avgjord

I lördags avgjordes den andra deltvälingen i ÅM i folkrace.

Unikt kartfynd över Lövö

Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens...