Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 16:17Uppdaterad: onsdag, 22 maj, 2019 - 16:23
  • Veronica Thörnroos, arkivfoto: Malin Lundberg

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Landskapet har brutit sina löften mot kommunerna sade Thörnroos i lagtinget i dag när kompensationen godkändes.

-Landskapet hade ett avtal med kommunerna om full kompensation, 695.000 euro, men tar nu bort pengar och inskränker på självbestämmanderätten, sade hon.

Summan blev lägre än utlovat, bara 500.000, varav 300 000 är ett stöd som betalas ut för samarbete mellan kommuner för it-tjänster. Petri Carlsson (MSÅ) förstod inte jämförelsen med Pomperipossa.

-Tvärtom har åtgärden resulterat i sänkt skatt, sade han.

Harry Jansson (C) anklagade Liberalerna för en helomvändning i regionalpolitiken, från att ha förespråkat att hela Åland ska få leva, till helt tvärt om.

-Se till att de glesbefolkade bygderna knäcks så går de med på den av Liberalerna så dyrkade kommunsammanslagningen, sade han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »