• Veronica Thörnroos, arkivfoto: Malin Lundberg
Thörnroos, Carlsson och Jansson i lagtinget:
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 16:17, uppdaterad: onsdag, 22 maj, 2019 - 16:23

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Landskapet har brutit sina löften mot kommunerna sade Thörnroos i lagtinget i dag när kompensationen godkändes.

-Landskapet hade ett avtal med kommunerna om full kompensation, 695.000 euro, men tar nu bort pengar och inskränker på självbestämmanderätten, sade hon.

Summan blev lägre än utlovat, bara 500.000, varav 300 000 är ett stöd som betalas ut för samarbete mellan kommuner för it-tjänster. Petri Carlsson (MSÅ) förstod inte jämförelsen med Pomperipossa.

-Tvärtom har åtgärden resulterat i sänkt skatt, sade han.

Harry Jansson (C) anklagade Liberalerna för en helomvändning i regionalpolitiken, från att ha förespråkat att hela Åland ska få leva, till helt tvärt om.

-Se till att de glesbefolkade bygderna knäcks så går de med på den av Liberalerna så dyrkade kommunsammanslagningen, sade han.

Fler Nyheter

Tio personer gripna efter cupfinalen

Supportrarna från Ilves försökte att storma planen för att fira guldet tillsammans med laget från Tammerfors. Tio personer blev gripna varav en misstänkt för misshandel.

Åtalad kvinna samtycker till sinnesundersökning

Den kvinna som i slutet av maj stod åtalad i tingsrätten för en serie brott under vintern 2019 har samtyckt till att genomgå en sinnesundersökning. Det skriver tingsrätten i sin mellandom i fallet.

LR lämnar yttrande om besvär från Jomala

Högsta förvaltningsdomstolens behandling av Jomala kommuns besvär om att upphäva landskapsregeringens beslut “Socialvårdsplan 2019-2023” går vidare. På begäran av domstolen lämnar landskapsregeringen nu ett yttrande.

Inbrottsvågen medför fler säkerhetsåtgärder

Emmaus Robert Jansson och Ax-safes Anders Hagman:
Inbrottsvågen på Åland den senaste tiden är ett faktum. Hur man ska hantera situationen finns det flera olika förslag på. Emmaus är ett av de företag som råkat ut för inbrott.

Förhandlingsstöd till kommunerna

Under regeringskansliets sammanträdande den 7 juni beslutades det att avtal med konsultfirman Henricson Ab skulle tecknas. Detta så att kommunerna på Åland ska få förhandlingsstöd i deras inledande förhandlingar gällande den nya reformlagen.

Dubbelt dyrare med obebyggda byggplatser, föreslår stadsstyrelsen

En fördubbling av skatten för obebyggda byggplatser. Det är den största förändringen i fastighetsskatteprocenterna som stadsstyrelsen i Mariehamn nu föreslår inför stadsfullmäktiges sammanträde på tisdag.

En miljon kubikmeter skog föll i Alfrida

Lyssna här på vad som sades under presskonferensen:
Man har lyckats processa 300 000 kubikmeter timmer efter Alfrida, en betydligt större volym än det redan ambitiösa mål på 200 000 kubikmeter Ålands skogsindustrier satte upp.

LR vill se fortsatt garnfiske av torsk

Finansminister Mats Perämaa om att LR nu slår vakt om garnfisket:
Landskapsregeringen vill att man fortsättningsvis ska få fiska torsk med garn och begär därför att riket framför det här till EU. Det meddelar man genom ett pressmeddelande.

Ingen skogsbrandvarning längre

Skogsbrandvarningen har upphört från och med idag (fredag) klockan 12.