• Landskapsläkartjänsten delas i två olika tjänster. Arkivbild
Publicerad: fredag, 23 augusti, 2019 - 06:23

Landskapsläkartjänsten delas

Den tidigare tjänsten som landskapsläkare har ombildats och annonseras nu ut som två separata tjänster. Den ena tjänsten är medicinsk, den andra byråkratisk.

Beslutet om ombildning är en konsekvens av att landskapsregeringen under de senaste åren har haft svårt att rekrytera och behålla landskapsläkare, bland annat på grund av att den tidigare tjänsten kombinerade förvaltning och medicin.

Den ena av de två utannonserade tjänsterna bär fortfarande namnet landskapsläkare och kräver medicinsk examen. Den nya tjänsten är på 20 timmar per vecka.

-Tanken är att tjänsten ska kunna kombineras med andra uppdrag, dock inte kliniskt arbete på just Åland eftersom det skulle äventyra opartiskheten. Landskapsläkaren kommer inte längre att vara byråchef för sjukvårdsbyrån och kommer därför inte ha ansvar för förmanskap och administration, säger Bengt Michelsson, avdelningschef för social- och miljöavdelningen.

Den andra nyinrättade tjänsten är som byråchef för sjukvårdsbyrån. Tjänsten är på heltid och förutom personalansvaret deltar byråchefen i ärendehandläggning. För tjänsten som byråchef finns inget krav på att man ska vara utbildad läkare, utan kravet är istället en relevant högskoleexamen och arbetslivserfarenhet.

Fler Nyheter

Misstänkt coronafall på Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det första misstänkta fallet av coronavirus har påträffats på Åland.

Kansliministern: "Datainspektionens årsberättelse skriven i affekt"

Kansliminister Harry Jansson om Datainspektionens årsberättelse
Det som har inträffat är beklagligt, men förvaltningschef Dan E Erikssons beslut att inte ge Joakim Söderberg fast anställning som myndighetschef för Datainspektionen var befogat, säger kansliminister Harry Jansson.

Växthus på Vårdö värms med havsvatten

Mikael Lundell
Mikael Lundell på Vårdö värmer sedan några år tillbaka sina växthus på Simskäla med hjälp av havsvatten. Det nya systemet innebär att brännolja har ersatts med förnyelsebar energi, och snart har investeringen betalat tillbaka sig

Familjen Strandvik i karantän till 9 mars

Nyhetsnotisen i ljudformat
Familjen Strandvik från Åland blir kvar i karantän på hotellet på Teneriffa till den 9 mars. Det blev bekräftat i dag, torsdag, meddelar Harriet Strandvik.

”Situationen ändrar sig timme för timme”

Jussi Sane, ledande expert vid Insitutet för hälsa och välfärd THL:
Många fall av personer som smittats av coronaviruset covid-19 rapporteras in från hela världen varje dag säger Jussi Sane, som är expert vid Institutet för hälsa och välfärd THL på just coronavirus . - Situationen ändrar sig timme för timme, säger han.

Eriksson chef för infrastrukturavdelningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utnämnt Sten Eriksson till ordinarie byråchef vid infrastrukturavdelningens allmänna byrå.

Serverhall vid flygfältet och lägergård på Gregersö

Stefan Äng, kyrkoherde i Jomala församling
Företaget Leijonaverkot Ab har fått bygglov från Jomala kommun för att uppföra en serverhall vid flygplatsen i Sviby.

Aktieägare träffade Viking Lines styrelse

Nyhetsnotisen i ljudformat:
- Viking Lines styrelse lyssnade på det jag framförde och valde sedan att diskutera synpunkterna utan min närvaro. Det säger aktieägarföreningens ordförande Roger Jansson om onsdagens möte.

Löfström: ”Blåljusutbildningen är på agendan”

Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Axel Eriksson:
Frågan om blåljusutbildning på svenska i Finland finns på riksdagens förvaltningsutskotts agenda. Det säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som är medlem i förvaltningsutskottet.