Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 augusti, 2019 - 06:23
  • Landskapsläkartjänsten delas i två olika tjänster. Arkivbild

Landskapsläkartjänsten delas

Den tidigare tjänsten som landskapsläkare har ombildats och annonseras nu ut som två separata tjänster. Den ena tjänsten är medicinsk, den andra byråkratisk.

Beslutet om ombildning är en konsekvens av att landskapsregeringen under de senaste åren har haft svårt att rekrytera och behålla landskapsläkare, bland annat på grund av att den tidigare tjänsten kombinerade förvaltning och medicin.

Den ena av de två utannonserade tjänsterna bär fortfarande namnet landskapsläkare och kräver medicinsk examen. Den nya tjänsten är på 20 timmar per vecka.

-Tanken är att tjänsten ska kunna kombineras med andra uppdrag, dock inte kliniskt arbete på just Åland eftersom det skulle äventyra opartiskheten. Landskapsläkaren kommer inte längre att vara byråchef för sjukvårdsbyrån och kommer därför inte ha ansvar för förmanskap och administration, säger Bengt Michelsson, avdelningschef för social- och miljöavdelningen.

Den andra nyinrättade tjänsten är som byråchef för sjukvårdsbyrån. Tjänsten är på heltid och förutom personalansvaret deltar byråchefen i ärendehandläggning. För tjänsten som byråchef finns inget krav på att man ska vara utbildad läkare, utan kravet är istället en relevant högskoleexamen och arbetslivserfarenhet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »