Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 november, 2018 - 09:58Uppdaterad: fredag, 2 november, 2018 - 10:06

Landskapsbudgeten presenteras

Utökat avdrag i kommunalbeskattningen för låg- och medelinkomsttagare för att få nöjda ålänningar och framgångsrika företag, dessutom eldrivna färjor till skärgården och inköp av nya simulatorer till Högskolan för 2,5 miljoner euro. I dag presenteras landskapets budget för år 2019.

Budgeten är fortfarande på minus, knappa 2 miljoner euro, vilket är en förbättring jämfört med fjolårets minus på 4,5 miljoner euro. Pengar finns för planeringen av ett besökscentrum i Bomarsund och den nya barnträdgårdsutbildningen ska starta under året. Man ska utvärdera landskapslagen om hemvårdsstöd och utreda barnskyddet. ÅHS ska få en seniormottagning och ungdomshuset Boost ska få en långsiktig finansieringsmodell. Sprut- och kanylutbytet, som fungerat som ett projekt under 2018, fortsätter men nu i ÅHS regi. Man vill också införa högkostnadstak på tandvårdsutgifter och dygnsavgifter vid ÅHS. Skogsnäringen stöds genom att den offentliga sektorn ska gå i bräschen för trähusbyggen.

Kortruttsarbetet framskrider och nu ska man bland annat ingå entreprenadavtal för utbyggnaden på västra Föglö vid Gripö. Under året ska man begära in anbud på två färjor på totalentreprenad, en för trafiken mellan Föglö Hastersboda och Sottunga samt en för trafiken mellan Kumlinge och Brändö Torsholma.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »