Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 mars, 2023 - 14:09
  • 500.000 euro satsas på projektet Konkret vattenförbättring.

Landskapet satsar en halv miljon på vattenkvalitet

Nu ska den åländska vattenkvaliteten bli bättre genom projektet Konkret vattenförbättring.

Över en treårsperiod satsar landskapet en halv miljon euro på att bland annat jobba för att minska utsläpp från fiskodlingar, jordbruk, avloppsvatten och trafik.

Det är speciellt de inre havsvikarna och dricksvattentäkterna som i dag har dålig vattenkvalitet. Arbetet pågår fram till år 2026 och fyra år senare görs mätningar för att följa upp resultaten. Utöver en halv miljon i landskapsbudgeten kan projektet komma att finansieras med PAF-pengar.
- Åtgärderna ska inte enbart syfta till att förbättra vattenkvalitén utan även förbättra möjligheterna för människor att uppleva vår natur, säger miljöminister Christian Wikström (Ob).

I de fall där det privata ägandet kan komma att beröras, som till exempel vid inrättande av skyddszoner, kommer en på förhand tydlig och transparent hantering av eventuella ersättningar vara en viktig pusselbit.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »