Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 september, 2023 - 15:35Uppdaterad: fredag, 8 september, 2023 - 16:42

Landskapet köper Klyndaklobbarna och gör det till naturreservat

Landskapsregeringen har köpt fastigheten Klyndaklobbarna som inkluderar ön Storklyndan med omgivande vatten i Brändö kommun för 220 000 euro. 

Syftet med köpet är att inrätta fastigheten till ett naturreservat. På Åland är bara cirka tre procent av havsmiljöerna skyddade, vilket är långt ifrån målsättningarna som ställdes upp för år 2020, då tio procent av havsområdena inom Europeiska unionen skulle vara skyddade. 

Inom området finns flera skyddsvärda naturtyper enligt art- och habitatdirektivet. 

2020 gjordes både drop-video samt dykkarteringar inom ÅlandSeaMap projektet i området och från dessa framkom det att området har väldigt hög biodiversitet. Det finns en bra representation av både fler- och ettåriga alger, välmående rödalger, ett välmående blåstångsbälte samt en riklig mängd med blåmusslor. 

- Projektets huvudmål är att stärka skyddet av den marina naturen och genom att inrätta ett naturreservat på något av de mest artrika och nästintill orörda områdena på Åland känns fantastiskt, säger projektkoordinator och marinbiolog Charlotta Björklund vid landskapsregeringen. 

På ön Storklyndan ligger också ett genuint bevarat fiskeläge. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »