Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 maj, 2018 - 15:04Uppdaterad: tisdag, 29 maj, 2018 - 15:20
  • Ingen kris, men vakanta tjänster bland annat på psykiatriska kliniken, säger chefläkare Olli-Pekka Lehtonen

Läkarbrist ökar väntetiderna

Att rekrytera läkare till ÅHS primärvård och psykiatri fortsätter vara ett problem. Inom primärvården finns det just nu åtta vakanta tjänster och man jobbar hårt med att försöka tillsätta i alla fall några av tjänsterna.

 Bristen på läkare gör att det är längre väntetider för patienter som besöker hälsocentralen och under sommaren blir det en extra belastning för vården med turister och sommarboende på Åland.

- Läget är inte optimalt och det blir lite längre köer. Men det är ingen kris. Det kommer alltid att finnas hjälp tillgänglig, säger chefläkare Olli-Pekka Lehtonen.

På psykiatriska klinken finns det tre vakanta läkartjänster och under en period i sommar kommer det endast att finnas en specialist på plats.

-Det är sårbart, men vi måste nu köra på med den här bemanningen och ta hand om den här situationen, säger Olli-Pekka Lehtonen och menar att man på flera håll i Norden har samma bekymmer just nu.

Tillfälligt löser man det hela med att se över arbetsfördelningen och mer samarbete mellan avdelningarna inom ÅHS.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »