• Att 11 åländska broar behöver grundrenoveras är inte skäl nog att söka anslag från riket, menar Ålandsdelegationen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Malin Lundberg ÅRTV
Publicerad: onsdag, 24 april, 2019 - 22:15, uppdaterad: torsdag, 25 april, 2019 - 13:42

Lagtinget får avslag på sin 45-miljoners anslagsanhållan

Ålandsdelegationen avslår lagtingets anhållan om 45 miljoner euro i extra anslag, pengar som dels skulle använts i kortruttsprojektet, för konstruktionen av en bro mellan Gripö och Degerö i Föglö kommun och dels för att kunna byta ut eller grundrenovera ytterligare elva åländska broar.

Ålandsdelegationen beslutade att ge avslag på båda punkter. I fallet om renoveringen av broar, ett projekt som planeras äga rum under sjuårsperioden 2019-2026 till en totalkostnad av närmare 35 miljoner euro, anses detta utgöra sedvanligt infrastrukturunderhåll och inte en sådan exceptionell engångsinvestering att det skulle vara berättigat att söka anslag från riket.
När det kommer till förbindelsen mellan Gripö och Degerö menar Ålandsdelegationen att anhållan om 20 miljoner euro är berättigad i sak, men att det råder osäkerhet om huruvida projektet kan förverkligas och om summan är realistisk. Enligt beslutet anser delegationen inte att den sammantagna planeringen av kortruttssystemet framskridit långt nog för att man enligt självstyrelselagen ska kunna bevilja några extra anslag, då det inte finns någon tillräckligt tydlig detaljplan för projektet, och man noterar även att landskapsregeringens vägplan har överklagats till högsta förvaltningsdomstolen och att anförda besvär ännu inte har avgjorts.
Man tillägger däremot att förkastandet av ansökan inte utgör något hinder för att senare inkomma med en ny ansökan då denna bättre uppfyller kraven.
Mer om detta kan du höra i Ålands radio under torsdagen.

Fler Nyheter

Inbrott och rattfylleri på lördagen

På lördag morgon grep polisen en berusad person som betedde sig aggressivt.

Våldsam natt mellan lördag och söndag

Natten mellan lördag och söndag blev hektisk för polisen.

Segelbåt kantrade på Slemmern, flera motorstopp

En mindre segelbåt med ungdomar som besättning kantrade på Slemmern under söndagseftermiddagen.

Ungas hälsa i ÅF-ordförandes blickfång

ÅF-ordföranden Pia Eriksson om ohälsan bland ungdomar:
Som Ålands framtids första kvinnliga partiordförande har Pia Eriksson sagt att hon ska försöka tvätta bort gubbstämpeln från partiet. En starkare självstyrelse och ett ökat självbestämmande på Åland är fortfarande paradgrenen för Ålands Framtid, där Pia Eriksson har varit ordförande sedan oktober 2018.

Havsviddens rökbastu fattade eld

Havsviddens rökbastu fattade eld under söndag eftermiddag. Geta och Saltviks frivilliga brandkårer kom till platsen för att släcka elden.

Utrymning av Indigo på grund av rökmaskin

Under natten till idag fick Indigo utrymmas, då rök från en rökmaskin orsakat ett brandalarm.

Fartfylld natt för polisen

Polisen meddelar att de haft mycket att göra under natten, då det varit mycket folk i farten och då många varit kraftigt berusade.

Tre års fängelse för drogsmugglare

Den man som i tisdags stod åtalad för grovt narkotikabrott och smuggling, dömdes idag till tre års fängelse.

Torskfiskare om förbudet: Det skulle vara katastrof

Torskfiskaren Nicklas Holmström intervjuas av Nelly Björkqvist:
Torskfiskaren Nicklas Holmström motsätter sig torskfiskeförbudet i Ålands hav.