Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 september, 2011 - 08:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Lagtinget diskuterar elkabeln

Finansieringen av den så kallade Finlandskabeln kommer upp till diskussion i lagtinget i dag. Tidigare sades att investeringen skulle kosta 125 miljoner euro och leda till att elpriset på Åland höjs med 15 procent. Men enligt det förslag som lagtinget nu fått från landskapsregeringen behöver kabeln inte kosta mer än 105 miljoner euro och leda till en höjning av elpriset med omkring fem procent. Kraftnät Åland AB, som ska bygga kabeln, förväntas få högst 50 miljoner euro i statligt bidrag för investeringen och landskapet föreslås ge garantier för lån upp till 70 miljoner euro. Ålands framtid anser att det skulle bli betydligt billigare om man i stället valde att bygga en kabel till Sverige. Den nya elkabeln behövs för att säkra elförsörjningen vid elavbrott.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »