• Annette Holmberg-Jansson och John Holmberg
Holmström, Holmberg och Holmberg-Jansson:
Publicerad: onsdag, 4 december, 2019 - 15:17, uppdaterad: onsdag, 4 december, 2019 - 15:18

Lagtinget debatterade Medis kursutbud

Medis kursutbud kan konkurrensutsättas eller begränsas till att inte konkurrera med det privata näringslivet. Det var några av åsikterna när lagtinget åter diskuterade det tillfälliga Medisbidraget till kommunerna för nästa år.

John Holmberg (Lib) tog åter upp att Medis inte ska konkurrera med det privata näringslivet inom friskvård för att spara på landskapets pengar. Han fick mothugg av Simon Holmström (HI) som ser betydelsen av en fri bildningsverksamhet som stor.

-Ökad psykisk ohälsa, ensamhet breder ut sig bland äldre, fake news och omdömeslöshet är allestädes närvarande. Det kan ses om en social investering att sätta pengar på Medis verksamhet, sade han.

John Holmberg vill gynna det privata kursutbudet inom området som motverkar psykisk ohälsa och ensamhet samtidigt som det minskar landskapets minus i budgeten. Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) var inne på samma linje som Holmberg och vill stärka kursutbudet som fokuserar på dem som mår dåligt istället för att ha kurser som näringslivet redan erbjuder.

 

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.