Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 30 augusti, 2023 - 22:20Uppdaterad: torsdag, 31 augusti, 2023 - 10:34
  • Laboratoriechef Christian Jansson. Foto: Martina Eriksson.

Laboratoriechef larmar om brist på labbskötare – vill se utbildning på Åland

Inom ett år står ÅHS laboratorium inför ett krisläge vad gäller personalbrist.

Personalbristen märks av redan i dag och det har i många år varit brist på laboratorieskötare. Inom ett år kommer man dock i och med pensionsavgångar att stå inför en riktig kris, säger laboratoriechef Christian Jansson

För att förekomma krisen har man i en skrivelse till Ålands landskapsregering önskat att en utbildning till laboratorieskötare kunde starta på Åland.  
I dag kan man studera till laboratorieskötare i Sverige och på svenska i Finland i Vasa. Utbildningen har dock enligt Christian Jansson hamnat i skymundan, vilket bidragit till personalbristen. 
Laboratorieskötarna behövs för analysarbete, vilket också är laboratoriets främsta uppgift enligt Christian Jansson.  
– Ett sjukhus kommer inte att klara sig utan labbskötare, för att säkra sjukhusets vård till patienter måste vi helt enkelt ha dem, det är bara så, säger Christian Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »