Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 juni, 2021 - 15:18Uppdaterad: onsdag, 2 juni, 2021 - 17:15
  • Bild från rättegången. Foto: Joachim Solborg

Kvinnorna döms för mordet i Eckerö

Ålands tingsrätt dömer båda kvinnorna som stått åtalade för det så kallade Eckerömordet.

Ålands tingsrätt dömer båda de åtalade kvinnorna för mord efter att de tänt på ett hus i Eckerö på annandag jul 2020. En man, ex-make till en av kvinnorna, befann sig i huset och avled senare av sina svåra brännskador.
Den yngre kvinnan, ex-frun, döms till livstids fängelse och hennes väninna döms till elva år. Gärningen har, enligt tingsrätten, begåtts med berått mod på ett synnerligen rått och grymt sätt.
Väninnans straff lindras då hon främjat utredningen av brottet på ett betydande sätt.

I sina slutsatser skriver tingsrätten att all bevisning pekar på att den enda som varit ovän med den mördade mannen varit ex-frun. Rätten konstaterar att den äldre kvinnans berättelse om hur kvinnorna planerat mordet bedöms som trovärdig då den stöds av teknisk bevisning. Man skriver också att hennes beskrivning från mordkvällen är trovärdig i de flesta detaljerna. Hon har dock förminskat sin egen roll i kastandet av stenarna genom mannens fönster, en berättelse som ändrats mellan rekonstruktionsfilmen och huvudförhandlingen.
Tingsrätten menar att den äldre kvinnan haft kännedom om uppgifter som det inte är troligt att hon känt till om inte ex-frun deltagit i planeringen och utförandet av mordet. ”Således har det utretts att svarande förfarit såsom åklagaren framfört, förutom att det blivit outrett vem av dem som köpt hinkar, bensin och maskering”.
Den äldre kvinnan uppfyller inte kriterierna för medhjälp då brottet utförts i samförstånd och den eftersträvade följden måste ha varit klar för båda kvinnorna. Man skriver att båda befunnit sig på brandplatsen och uppfyllt sin insats i själva dådet.

Tingsrätten anser det inte motiverat att förordna om sinnesundersökning för någon av kvinnorna.
Kvinnorna ska solidariskt betala 20.000 euro för lidande till mannens dotter och 15.000 euro till hans son. De ska också ersätta den mördade mannens begravningskostnader, stå för målsägandes rättegångskostnader, vissa bevisningskostnader samt betala brottsofferavgift på 80 euro var.
Domen har inte vunnit laga kraft.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »