Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 december, 2016 - 10:33Uppdaterad: onsdag, 7 december, 2016 - 10:33
  • Tingsrättens dom mot en 45-årig kvinna upphävs av hovrätten. Därmed slipper kvinnan betala ett skadestånd på över 82.000 euro till sin före detta hyresvärd. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Kvinna frias från skadestånd på 82.000

En 45-årig kvinna dömdes i tingsrätten till villkorligt fängelse i åtta månader och till att betala drygt 82.000 euro i reparationskostnader till sin hyresvärd eftersom hon fanns skyldig till grov skadegörelse. Nu har hovrätten förkastat åtalet och undanröjt straffet.

Enligt hyresvärden hade kvinnan, hennes barn och husdjur skadat och förstört huset hon hyrt av honom. Kvinnan bestred detta och menade att huset var i dåligt skick, till exempel fuktskadat, redan när hon flyttade in. Hovrätten tog ställning till samma bevisning som tingsrätten, men hörde också ett par nya vittnen och tog ställning till en del ny skriftlig bevisning. I sitt avgörande skriver hovrätten att det inte styrkts att kvinnan uppsåtligen orsakat alla de skador som hyresvärden yrkat ersättning för, men vad gäller fläckar på parkettgolven anser hovrätten att kvinnan ska ersätta hyresvärden med 5000 euro eftersom de troligen orsakats av att hennes hundar kissat inne. I övrigt förkastas hyresvärdens skadeståndsanspråk och kvinnan befrias också från att betala dennes rättegångs- och partskostnader på drygt 8000 euro och från skyldigheten att betala utebliven hyra och elkostnader till honom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »