Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 februari, 2018 - 11:34Uppdaterad: tisdag, 6 februari, 2018 - 17:16
  • Sjukvårdsfordon som kan transportera liggande patienter efterlyses i skärgården. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Kumlinge och Sottunga vill ha sjuktransporter

Kumlinge vill få hjälp av Ålands hälso- och sjukvård för att köpa in ett fordon för sjuktransport.

I dag finns ingen sjuktransportbil i kommunen som kan transportera liggande patienter till helikopterplattan eller hamnen.

- Det hamnar på frivilliga. Man får ringa runt och se om någon med pick up eller paketbil är hemma och kan hjälpa till, säger kommundirektör Christian Dreyer.

På Kumlinge anser man att ÅHS och inte kommunen borde finansiera sjuktransportbilen.

- Vi ansökte om medel från landskapets bidrag för räddningsfordon och då svarade de att det här inte är ett räddningsfordon utan ett sjukvårdsfordon och att det är ÅHS som ska stå för det. Om sjuktransporter enligt lag är ÅHS uppgift så tycker vi inte att kommunen ska stå för kostnaden, säger Christian Dreyer.

Även på Sottunga tänker man inleda en diskussion med ÅHS om behovet av ett sjukvårdsfordon. På Brändö har man resonerat annorlunda. Där har kommunen köpt sin egen sjuktransport.

På ÅHS säger tf hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Lövgren att man tillsatt en arbetsgrupp som bland annat ska titta på hur sjuktransporten skall vara ordnad och hur samarbetet med den kommunala räddningsverksamheten ska se ut. Avsikten är att arbetsgruppen ska komma med förslag inför budgetarbetet 2019.

Hör mer om det här i Åland i dag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »