Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 oktober, 2020 - 10:55Uppdaterad: måndag, 12 oktober, 2020 - 14:17

"KSTs budgetförslag orimligt"

Kommunernas socialtjänsts budgetförslag innebär i praktiken att Lumparlands kommun tvingas ta 200.000 euro i lån årligen för att täcka kostnaderna.
 

Det skriver kommundirektör Mattias Jansryd i en skrivelse till landskapsregeringen.

- För Lumparlands del uppgår kostnadsandelen i KST för 2021 till cirka 330.000 euro. Enligt bokslutet 2019 var kommunens kostnader för den socialvård som framöver ska handhas av KST 71.164 euro. Budgetförslaget innebär i praktiken en kostnadsökning om cirka 365 procent, och det finns ingen rimlig möjlighet att Lumparlands kommun kan omprioritera sin verksamhet så att 258.000 euro kan hittas över ett årsskifte eller för den delen någonsin, lyder skrivelsen.

Man utesluter vidare att det skulle vara möjligt att ta bort någon av kommunens verksamheter, då i princip allt är lagstadgat, eller att höja skattesatsen från Ålands näst högsta, 19,5 procent, med ytterligare 3,25 procent.
Dessutom beklagar man att Lumparland i KST skulle få en röst av 68 och varken en ordinarie eller ersättande plats i förbundsstyrelsen, med resultatet att Lumparland aldrig skulle få något inflytande i beslutsfattandet.

- Sammanfattningsvis har Lumparlands kommun av lagstiftaren tvingats in i en reform och ett kommunalförbund som kommunen inte på något sätt klarar av ekonomiskt varken på kort eller lång sikt, och i vilket kommunen inte har någon egentlig bestämmanderätt, skriver Mattias Jansryd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »