Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 november, 2016 - 14:36Uppdaterad: tisdag, 8 november, 2016 - 15:15
  • Näringsminister Camilla Gunell är kritisk till planer på slutförvar av kärnbränsel. Foto: Cecilia Ekströmer.

Kritik mot slutförvar av kärnbränsle

Åland riskerar att få två slutförvaringsanläggningar för använt kärnbränsle inom nära avstånd. Det är en ytterst otillfredsställande utveckling.

Så svarar miljöminister Camilla Gunell, socialdemokrat, arbets- och näringsministeriet på deras begärande om ett utlåtande över kraftbolaget Fennovoimas program för en miljökonsekvensbedömning för använt kärnbränsle. Meningen är att slutförvara använt kärnbränsle från kärnkraftverket Hanhikivi 1 i Pyhäjoki i metallkapslar som förs ner i tunnlar flera hundra meter under jorden. Slutförvaringen bli antingen i Pyhäjoki i norra Österbotten, eller i Olkiluoto norr om Raumo. Det andra alternativet ligger betydligt närmare Åland. Också i Forsmark, väster om Åland, planeras slutförvaring av använt kärnbränsle. Slutförvaringen på den finska sidan planeras att inledas på 2090-talet.

- Det får inte finnas några tveksamheter om korrosion av kopparkapslar eller att sprickbildning i berggrunden orsakar problem för framtida generationer. Förvaringen skall vara säker i många tusen år och tåla en istid, skriver miljöministern i utlåtandet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »