Publicerad: torsdag, 2 april, 2020 - 06:49Uppdaterad: torsdag, 2 april, 2020 - 09:50
  • Företaget Fananamma menar att det är dyra lån. Arkivbild.

Krisstöd kritiseras

Många företagare är missnöjda med landskapsregeringens tillfälliga likviditetsstöd som tagits fram med anledning av coronakrisen.

-Stödets utformning, där man måste ta ett lån och sedan erhåller 20 procent av låne-beloppet i stöd, gör att det blir ointressant för många företag, säger Anders Ekström som är vd för Ålands Näringsliv.

Susanne Sirén som är delägare i företaget Fananamma säger att de varit och pratat med banken, men att de är osäkra på om de ska använda sig av stödet på grund av att man även måste ta ett banklån.

-Det är ett ganska dyrt lån och mycket byråkrati, där man till exempel ska uppskatta hur många kunder man skulle haft utan corona jämfört med hur vi tror att det blir nu, säger Susanne Sirén.

Ombudsman Jonny Mattsson på Företagarna på Åland säger att han inte vet exakt hur många av deras medlemmar som har ansökt om landskapsregeringens likviditetsstöd.

-Men vi har kontaktats av betydligt fler av våra medlemmar under mars i år jämfört med samma tid förra året, vilket tyder på att situationen är besvärlig för många före-tagare, säger Jonny Mattsson.