Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 april, 2023 - 06:09Uppdaterad: onsdag, 26 april, 2023 - 13:27
  • Vicelantrådet Harry Jansson. Arkivbild.

Kriskommunlagen hänger löst – vicelantrådet måste övertyga sin egen partistyrelse

Det blir allt mer tveksamt om landskapsregeringen kommer att presentera ett förslag på en kriskommunlag till lagtinget under den pågående mandatperioden.  

I slutet på fjolåret sa vicelantrådet Harry Jansson (C) att han hoppades kunna leverera ett lagförslag strax efter årsskiftet, men så blev inte fallet. Meningsskiljaktigheterna finns inte främst inom landskapsregeringen utan inom regeringsbasen, då både Obunden samlings lagtingsgrupp och Centerns partistyrelse är skeptiska. Harry Jansson är dock optimistisk och menar att han har en pedagogisk uppgift framför sig då han bättre måste förklara för parterna vad lagen innebär och varför den ”verkligen behövs”.  

– Det finns en oro för att en del kommuner inte har den ekonomiska hållbarheten på sikt, och sist och slutligen har lagtinget och regeringen ansvaret att alltid beakta den enskilda ålänningens rätt till närservice – oavsett vad som händer inom offentlig sektor. Där har jag en uppförsbacke med att övertyga alla att vi inte kan ha den lucka som finns idag, säger Harry Jansson.  

Senast 22 maj måste lagen till lagtinget 

Han säger att lagförslaget är utformat på ett sådant sätt att tvångssammanslagningar är en sista utväg då inga andra alternativ finns till buds. Före det blir aktuellt ska kommunerna få hjälp med rådgivning och det finns möjligheter till likviditetsstöd, samtidigt som lagen tvingar kommunerna att själva ta ansvar över sin ekonomi. 

För att lagen ska kunna förverkligas under den här mandatperioden måste den lämnas till lagtinget inom en knapp månad.  

– Ligger den inte på lagtingets bord den 22 maj så är det bara att konstatera att jag inte har lyckats, säger Harry Jansson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »