Kriskommunlag vidare till utskottsbehandling – Ob protesterade

Lagtinget fortsatte på måndagen debatteradet nya lagförslaget för att hantera kommuner med synnerligen ansträngd ekonomi.
Förslaget innebär att kommunernas ekonomi årligen utvärderas utifrån tre nyckeltal. Om dessa underskrids kan en särskild utvärderingsprocess inledas, som i förlängningen kan leda till tvångssammanslagningar. Förslaget går nu vidare till lag- och kulturutskottet och man begär också utlåtanden från finans- och näringsutskottet.
Regeringspartierna ställer sig bakom lagen. Centern menar att det är ett nödvändigt klargörande av tidigare lagförslag, medan Liberalerna menar att alternativen till denna lag är sämre, och att lagenkan liknas viden konkurslag för åländska kommuner.
Hållbart initiativ efterlyste en helhetssyn och vill att vissa uppgifter, som KST, ska bli landskapets ansvar.
Socialdemokraterna betonar behovet av att ett regelverk finns på plats när en kommun inte längre kan uppfylla sina skyldigheter gentemot medborgarna.
Obunden Samling, som stod för en tredjedel av talturerna i debatten,jämförde förslaget med en tvångssammanslagningslag och vill hellre se en översyn av landskapsandelarna. Moderaterna anser att lagen är lite väl komplicerad, men understödjer den.
Det här innebär lagförslaget:
Lagförslaget omfattar en ny landskapslag om utvärderingsförfarande för ekonomiskt pressade kommuner samt ändringar i kommunstrukturlagen för Åland. Det innebär att ett antal ekonomiska nyckeltal – som exempelvis ackumulerat underskott, årsbidrag i relation till avskrivningar och soliditet – ska följas årligen. Om vissa gränsvärden underskrids, kan ett särskilt utvärderingsförfarande inledas, vilket ytterst kan leda till en tvångssammanslagning av kommuner.
Förslaget har tidigare kritiserats av såväl kommunförbundet som enskilda kommundirektörer.
Läs också statsvetare och kommunforskare Siv Sandbergs kommentarer om lagförslaget.