Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2023 - 22:00Uppdaterad: måndag, 20 mars, 2023 - 22:00

Kraftig ökning av skriftliga frågor till LR – ”Finns frågetecken kring hur mycket sköts”

Antalet skriftliga frågor som oppositionen ställt till landskapsregeringen har ökat kraftigt under den pågående mandatperioden.

Hur ser planen ut för att återinföra vårjakten, när kommer en plan för skärgårdstrafiken och hur ska landskapsregeringen arbeta för att minska skattegränsen negativa effekter? Det här är tre exempel på skriftliga frågor som ställts under den pågående mandatperioden – och totalt är de över 60 stycken. Under förra mandatperioden, regeringen Sjögren, ställdes 37 frågor och under mandatperioden dessförinnan, regeringen Gunell, var det 36 frågor.  

”Stort frågetecken” 

Liberalen John Holmberg är den lagtingsledamot som hittills ställt flest skriftliga frågor under mandatperioden, 15 stycken.  

- Det beror nog helt på att det finns ett ganska stort frågetecken kring hur ganska mycket sköts som gäller ekonomi, skattegräns, skärgårdstrafik, klimat och miljö, utbildning, etcetera, säger han. 

Samtidigt som antalet skriftliga frågor har stigit i höjden så har antalet åtgärdsmotioner från oppositionen minskat över tid. Åtgärdsmotioner tar i regel både längre tid att författa och det kan dröja längre innan de behandlas jämfört skriftliga frågor.  

Ökar administrationen 

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) konstaterar att de skriftliga frågorna varit många, men vad det beror på har hon svårt att svara på.  
- Det verkar finnas ett ganska stort behov hos vissa enskilda ledamöter att få lyfta sina egna frågeställningar och få svar på dem i offentligheten. Andra kontaktar respektive minister om det är något man undrar över. Man kan jobba på lite olika sätt, säger hon. 

Fler skriftliga frågor behöver inte vara ett tecken på en större splittring mellan landskapsregeringen och opposition, menar Veronica Thörnroos. 
- På det övergripande planet är det bra att lagtingsledamöterna är intresserade och vill ha mera kunskap i olika frågor. Baksidan är att det blir väldigt administrationstungt. Det tar längre tid att administrera frågorna än vad det tar att besvara dem i lagtinget, säger hon. 

En skriftlig fråga ska besvaras skriftligt inom tio dagar eller besvaras muntligt vid ett plenum, vilket blivit praxis. Landskapsregeringen kan också välja att inte besvara en skriftlig fråga men då måste en orsak anges. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »