• Social- och hälsovårdsminister Wille Valve. Arkivfoto: Ulf Weman
Wille Valve och Johannes Dahlman intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: måndag, 10 december, 2018 - 14:17, uppdaterad: måndag, 10 december, 2018 - 15:47

Köttbesiktningsavgifter slopas

Slakterinäringen befrias helt från köttbesiktningsavgiften år 2019.

-Det här är en extraordinär åtgärd som görs på grund av den pressade situation som livsmedelsklustret har till följd av årets torka, säger social- och hälsovårdsminister Wille Valve (M). Han säger att det rör sig om en årlig summa på 20.000 euro.

-Landskapsregeringen har beredskap att ta en tilläggsbudget där vi kan föra in de här kostnaderna om det är så att ÅMHM anser att det inte går att göra inom ramen för deras verksamhet, säger Valve.

Johannes Dahlman, vd för Dahlmans, säger att beslutet är positivt.

-Det är en stor lättnad att slippa de här avgifterna. Året har varit smått kaotiskt för oss med stora volymer som kommit in. Följdeffekterna för de två kommande åren blir att vi får en låg slaktinvägning.

Fler Nyheter

Personalkostnaderna högre än beräknat för ÅHS

Enligt prognoserna överstiger Ålands hälso- och sjukvård sin budget med 1,5 miljoner euro, varför man nu anhåller hos landskapsregeringen om ett tilläggsanslag på motsvarande summa.

Upp till bevis för näringsministern

Jordbrukaren Jan Salmén och Birgitta Eriksson-Paulsson:
Att Fredrik Karlström återigen tagit plats som näringsminister i landskaspregeringen är ett orosmoln för lantbrukarna. Det framkom under Ålands producentförbunds höstmöte.

16 söker jobbet som Lemlands kommundirektör

Nyhetsnotisen i ljudform:
Sunds nuvarande kommundirektör Jens Andersén och förre utbildningsministern Tony Asumaa som även sitter i Lemlands fullmäktige hör till dem som söker jobbet som Lemlands kommundirektör efter att nuvarande kommundirektör Mikael Smeds slutar.

Riksdagen godkände ändringen av självstyrelselagen

Riksdagledamot Mats Löfström:
Riksdagen godkände i dag förslaget om ändring av självstyrelselagen för Åland med rösterna 139-38. Ändringen av själstyrelselagen ger Åland ett nytt ekonomiskt system.

Lagtinget godkände budgeten för år 2020

Lagtinget godkände idag budgeten för år 2020.

Viking Glory får ångturbiner

Nyhetsnotisen i ljudform:
Viking Lines nya fartyg Glory utrustas bland annat med två ångturbiner som ska minska fartygets klimatpåverkan.

Ingen splittring inom MSÅ

Annette Holmberg-Jansson:
-Nu har vi berättat vad vi tycker om utskottets betänkande och nu ser vi framåt, säger partiledare och socialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) .

Körde för fort vid skola och daghem

Dagsböter på sammanlagt 760 euro och körförbud till den 8 januari 2020. Det blev straffet för en man som enligt Ålands tingsrätt gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Viking Line förlorade mot kryssningsvärd

Viking Line ska betala 96.000 euro plus ränta till den tidigare kryssningsvärden Maria Bremer på grund av att hon blev diskriminerad och uppsagd på felaktigt sätt. Domen har utfärdats av Helsingfors tingsrätt, det skriver Svenska Yle.