• Veronica Thörnroos. Arkivfoto: ÅRTV.
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 07:59, uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 09:20

”Kompromissviljan börjar bli bättre”

Det är ett brett fält som ska sammanjämkas, men kompromissviljan börjar bli bättre, säger regeringssonderare Veronica Thörnroos (C) om torsdagens arbete med att få till en ny landskapsregering.

Enligt henne är vissa partier intressantare än andra just nu, men hon vill inte nämna vilka. Frågor som är svåra är hurdana framtidssatsningar man ska göra, kommunstrukturen och kortruttslösningarna på Västra Föglö. Upphandlingen av elhybridfärjan är inget problem för sonderingarna just nu menar Veronica Thörnroos eftersom den avgående regeringen fortfarande har det juridiska ansvaret. Men man har diskuterat färjan i sonderingarna.

-Vad olika grupper har för ståndpunkter kan jag naturligtvis inte säga, säger hon.

Det finns också åsikter om vilka partier man gärna vill sitta i regeringen med och vilka poster man vill ha. Veronica Thörnroos avslöjar inte vilka poster Centern är intresserad av, men det är inte aktuellt att värva personer utanför lagtingsgruppen till ministerposter. I Centern finns både kompetens och intresse att besätta de ministerposter som behövs, menar hon.

 

 

Fler Nyheter

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos har presenterat sina ministrar

Veronica Thörnroos presenterar de nya ministrarna och deras ansvarsområden:
Veronica Thörnroos (C) har presenterat ministrarna i den kommande landskapsregeringen.

Skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter fastslagna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet fastslår nu allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som ska användas vid fortsatt vattenskyddsarbete och när nya vattenskyddsområden upprättas eller befintliga uppdateras.

Ålands radio och Ålands judoklubb får Rädda barnen-pris

Pristagarna intervjuas av Owe Sjöblom
Ålands radio och Ålands judoklubb är årets pristagare av Rädda barnens pris som sedan tio år tillbaka delas ut på barnkonventionens dag den 20...

Ändrad projekteringsordning ska ge billigare broutbyte

Landskapsregeringen beviljar mer pengar för tilläggsarbete i projekteringen för flera broar i broutbytesprogrammet. I och med det ökar budgeten för Djurholmsbron, bron över Långholmsströmmen, Kastörsbron, Askörsbron och Dånösundsbron med ca 50 000 euro per bro.

Omsorgsförbundet minskar sin budget

Förbundsfullmäktiges ordförande Petter Johansson:
Omsorgsförbundets budgetförslag för 2020 bantas med 100.000 euro. Det beslöt förbundsfullmäktige under sitt senaste möte. Mariehamns stads önskemål var att kostnadsökningen jämfört med 2019 inte skulle överstiga 1,5 procent.

Stina Wollter kommer till litteraturdagarna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den svenska konstnären, författaren och radioprataren Stina Wollter kommer till Mariehamns litteraturdagar i mars, det skriver arrangörerna i ett...

Ministrarna presenteras 14:30

Regeringsbildare Veronica Thörnroos (C) presenterar ministrarna i den kommande landskapsregeringen i dag klockan 14:30.

Den genomsnittliga inkomstskattesatsen på Åland ökar

Den genomsnittliga åländska inkomstskattesatsen för 2020 blir 17,44 procent, en ökning från föregående år med 0,06 procentenheter.