• Kansliminister Nina Fellman.
Sunds kommundirektör Jens Andersén och kansliminister Nina Fellman:
En längre intervju om kommunreformen (från Gomorron)
Publicerad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 06:11, uppdaterad: tisdag, 20 augusti, 2019 - 10:51

Kommunreformen segar sig fram

Kommunernas arbete med att utse representanter till de arbetsgrupper som ska jobba med de planerade kommunsammanslagningarna går trögt.

Hittills är det bara enstaka kommuner som Finström och Jomala som har utsett sina representanter. Lemlands kommun har bordlagt ärendet till januari nästa år. Sunds kommunstyrelse bordlade också ärendet vid sitt senaste möte eftersom det inte fanns några personer som var intresserade av att jobba med de planerade kommunsammanslagningarna.

- Arbetet går trögt bland annat för att det finns ett motstånd mot kommunreformen och för att kommunalt beslutsfattande är långsamt, säger kansliminister Nina Fellman.

Sunds kommundirektör Jens Andersén, säger att han räknar med att kunna utse kommunens representanter vid kommunstyrelsens nästa möte som hålls i början av september.

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.