Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 mars, 2023 - 10:49Uppdaterad: tisdag, 7 mars, 2023 - 12:52

Kommentar: Kompassen kan vara demokratins kompis – men navigering i åländska farvatten är svårt

Med en knapp månad kvar till riksdagsval lanserar ett flertal mediebolag i Finland sina egna valkompasser. MTV gör till och med riktad reklam för sin på Jodel i Mariehamn. ”Varför?”, tänker jag då jag noterar att inte en enda åländsk kandidat fyllt i MTV:s kompass. I Iltalehtis kompass har fyra av femton åländska kandidater svarat, i Yles alla femton – men det var nära att inte ens hälften hade fyllt i. 

När Yle bjöd in till valsamarbete i form av en gemensam kompass för ett flertal privata medier samt Ålands Radio, var intentionerna goda men man höll på att missa målet. Dagen före kompassen lanserades uppdagades det att man på Yle inte haft en aning om hur det åländska partiväsendet ser ut. Man hade kallt räknat med att de åländska partierna är filialer till rikspartierna, och att informationen om valkompassen skulle nå åländska kandidater via partikanslier i Helsingfors. Plötsligt hade Ålands socialdemokrater fått partibeteckningen SDP. Och än märkligare: listan För Åland hade fått beteckningen Ob., det vill säga samma partibeteckning som Obunden samling, som ställer upp fyra egna kandidater. 

Nu har riksdagsvalet en annan betydelse för demokratin på självstyrda Åland än i riket, men ju mer global världen blir, desto viktigare blir de omvärldsval där ålänningar kan rösta. Och när det börjar närma sig val finns det alltid anledning att fundera på hur man utnyttjar sin rösträtt. Därför är Ålands Radio med i samarbetet kring valkompassen med Yle. Kompassen är tänkt att ge en uppfattning om kandidatmångfalden och kanske också erbjuda en liten guide till var du själv står politiskt, om du skulle undra. 

Valkompasserna kan – och ska – naturligtvis också ifrågasättas. Är det viktigt att den kandidat som jobbar för Ålands del i finska riksdagen tänker lika som jag? Och är frågorna (i det här fallet ett urval som både Yle och Ålands Radio plockat ihop) relevanta? Och är de formulerade på ett träffsäkert sätt? Finns det risk för att jag klickar i trettiotvå svar, marscherar raka vägen till valurnan och lägger min röst?  

Den kloka väljaren gör ett mer gediget inlärningsarbete än så. Många fyller i flera valkompasser än en (bevisligen svårt ur ett åländskt perspektiv) och följer också noga med valdebatter och diskussioner. Vi på Ålands Radio bjuder på intervjuer med samtliga femton kandidater i tre veckors tid. Så småningom ska vi också ordna valdebatt. På vår webbplats kan du ta del av allt valinnehåll vi producerar fram till valet, men läs också tidningarna, och varför inte skicka några raka frågor till den kandidat du är nyfiken på? Det här är Åland, de finns ett kort telefonsamtal bort och dyker i bästa fall upp utanför din närbutik inom några veckor. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »