Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 juli, 2024 - 23:15Uppdaterad: måndag, 15 juli, 2024 - 23:15
  • Finlands riksdag godkände avvisningslagen förra veckan.

Kluvet bland åländska partiledare om avvisningslagen

Problematisk, svår och komplicerad – det är ord som används av några åländska partiledare när Ålands radio frågar dem vad de tycker om den så kallade avvisningslagen som riksdagen godkände i förra veckan.

Lagen innebär att Finland ges möjlighet att avvisa asylsökande vid gränsen. Den har dock kritiserats hårt av juridiska experter, vilka menar att den bryter både mot grundlagen och internationell rätt.

Liberalernas partiledare Katrin Sjögren kan förstå att lagen medför oro, men tror att det är svårt att ta ställning till den. 
– Vi som är utanför riksregering och riksdag kanske inte har all säkerhetspolitisk information och därmed inte kan göra exakta bedömningar, säger Sjögren. 

Hållbart Initiativs talesperson Alfons Röblom tycker däremot att det är viktigt att hålla hårt i “rättsstatsprinciper”. 
– Det är i förlängningen sådant här som en auktoritär ledare som Putin tycker är trevligt på något vis, när han får våra system att svaja, säger Röblom.  

Wille Valve, partiledare för Moderat samling, ser ändå att risken för att lagen skulle skapa ett prejudikat som skadar Ålands särställning i framtiden är obefintlig. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »