Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 augusti, 2019 - 11:20Uppdaterad: onsdag, 14 augusti, 2019 - 11:21
  • Tre jaktvårdsföreningar har fått tillstånd för tidigarelagd jakt på mårdhund. Foto Bengt Hannus.

Klart med tidigarelagd mårdhundsjakt

Lemlands, Finströms och Saltviks jaktvårdsföreningar har av landskapsregeringen fått tillstånd för tidigarelagd jakt på mårdhund.

Vid jakten ska specialtränade hundar användas och de får bara släppas på färska spår av mårdhund i anslutning till att mårdhund har fångats på bild av viltkameror.

Beslutet är en del i ett större projekt att långsiktigt utrota mårdhunden som är en invasiv art och hotar bland annat ejderstammen på Åland. Projektet har redan avlägsnat ett stort antal mårdhundar från projektområdet. Årets mårdhunds-ungar börjar lämna sina familjegrupper i augusti vilket gör att de sprider ut sig över ett större område och blir svårare att jaga. Genom att tidigarelägga jaktstarten finns bättre förutsättningar att eliminera hela kullar medan de fortfarande håller ihop och besöker åtelstationerna tillsammans.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »