Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 juli, 2017 - 05:48Uppdaterad: torsdag, 6 juli, 2017 - 12:52
  • Minna-Lisa Ferna är butikschef på Lindex i Mariehamn. Där har man ännu inte följt de svenska Lindexbutikernas exempel och börjat ta betalt för plastpåsarna. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.

Klädbutiker positiva till åtgärder mot påsar

Många klädbutiker på Åland ställer sig positiva till att minska antalet plastpåsar i samband med försäljning av kläder.

I Sverige har många av de större klädkedjorna börjat ta betalt för plastpåsar när man handlar hos dem. Detta efter en EU-förordning som kom i juni som säger att butiker måste informera om plastpåsars skadliga effekter för miljön. Detta har lett till att en stor del av kunderna väljer att avstå att köpa en plastpåse vid inköp av kläder.

Lindex i Mariehamns butikschef Minna-Lisa Ferna berättar att de inte ännu tar betalt för för plastpåsar. Hon är dock positiv till fenomenet och tror att det är någonting som kan komma till Finland också, i och med att Lindex tar betalt för plastpåsar i Sverige.

- Jag tror att det skapar en medvetenhet, att kunden tänker om den verkligen behöver en påse, berättar hon.

Alexandra Karlsson, butiksägare på Dress Like Marie i Mariehamn, berättar att de inte kommer att att börja ta betalt för plastpåsar i sin butik. De har dock tagit fram en plastpåse i form av en jordgubbe som man kan använda flera gånger.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »