Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 februari, 2021 - 18:57Uppdaterad: tisdag, 23 februari, 2021 - 20:23
  • Näfsby skola

KHS och Näfsby skola öppnar igen efter sportlovet

Om inga ytterligare fall av covid-19 upptäcks i Kyrkby högstadieskola i Jomala återgår man till närundervisning efter sportlovet, det vill säga måndagen den 1 mars.

Det gäller elever som inte sitter i karantän skriver skoldirektör Mathias Eriksson vid Södra Ålands högstadiedistrikt, SÅHD i ett meddelande till vårdnadshavare, elever och personal. Samma besked gäller för Näfsby skola i Hammarland.

Mathias Eriksson har fattat besluten i samråd med smittskyddsläkare Tora Woivalin vid ÅHS. Om inga fler smittade upptäcks i Vikingaåsens skola i Jomala kan skolan också öppna som vanligt efter sportlovet.

Mathias Eriksson ber vårdnadshavarna att diskutera med sina barn om nödvändigheten med ansiktsmask i kollektivtrafiken eftersom landskapsregeringen gett en rekommendation om dessa för elever i åldern 13-15 år. För dem som ännu inte har ansiktsmask finns det i skolbussen på måndag morgon och under dagen får eleverna ansiktsmasker från skolan.

Mer information om skolgången efter sportlovet kommer under veckan. Vid frågor om skolarbetet och distansundervisning för de elever som sitter i karantän sker kontakten med skolan via Wilma, skriver Mathias Eriksson.

Åtminstone en klass och fem lärare vid Vikingaåsens skola i Jomala arbetar på distans efter sportlovet på grund av karantän efter att man upptäckte covid-19-smitta i skolan förra veckan. Beroende på smittosituationen i skolan kan alla elelver undervisas på distans efter sportlovet. Pia Axberg, som är föreståndare för Vikingaåsen och Södersunda skolor i Jomala säger att smittspårningen tog tid och nu under sportlovet ser man på hur man ska organisera undervisningen efter sportlovet. Det finns en viss oro hos personalen.

-Men vi har ändå varit mentalt förberedda på att det kan hända så vi är inte helt tagna på sängen den här gången, säger Pia Axberg.

Även vårdnadshavarna har visat förståelse och samarbetat bra menar Pia Axberg.

I Södersunda skola finns ingen smitta och där fortsätter man som vanligt med undervisningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »