Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 oktober, 2017 - 14:42Uppdaterad: onsdag, 4 oktober, 2017 - 15:17
  • Landskapsregeringens representant i Bryssel, Julia Lindholm, ligger just nu lite lågt med att framhäva en autonom regions krav. Foto: Ulf Weman

Katalonien påverkar Åland i EU

Konflikten i Spanien mellan Katalonien och centralregeringen får också återverkan på Åland. Nu när frågan om en egen parlamentsplats i EU är aktuell är det inte just nu läge att framhålla en självstyrande regions krav och jämföra med andra autonoma regioner.  Det menar landskapsregeringens representant i Bryssel, Julia Lindholm.

- Man kanske inte specifikt nämner vilka regioner man har i åtanke, utan formulerar sig mera allmänt, säger hon.

Men det arbete som görs i frågan från landskapets sida i Bryssel är just att jämföra lösningar för andra regioner. Ett exempel är Belgien där den tysktalande minoritetens område utgör en egen valkrets i EU-valet, trots att man bara är drygt 70.000 invånare. Att få Åland till en egen valkrets är målet för landskapet i diskussionerna med Helsingfors. Först skall ändå EU-länderna bestämma hur Storbritanniens parlamentsplatser skall fördelas efter Brexit.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »