• Justitieminister Anna-Maja Henriksson. Arkivbild.
Nyhetsnotisen i ljudformat
Publicerad: torsdag, 26 mars, 2020 - 16:52, uppdaterad: torsdag, 26 mars, 2020 - 17:27

"Karantänkrav gäller inte inrikesresor"

Justitieminister, tillika Ålandsminister, Anna-Maja Henriksson (SFP) säger till tidningen Suomen kuvalehti att Åland inte har någon rätt att begränsa rörligheten mellan Åland och övriga Finland.

Landskapsregeringen har, vilket Ålands radio har rapporterat om vid flertalet tillfällen, gått ut med en rekommendation om att också personer som reser till Åland från riket ska försätta sig själva i en 14 dagar lång karantän.

-Att röra sig från riket till Åland och därifrån till riket är fortfarande tillåtet och det faktiska karantänkravet är här inte i kraft, säger Anna-Maja Henriksson till tidningen.

Lantrådet Veronica Thörnroos sa på torsdagens presskonferens att landskapsregeringen var medvetna om att rekommendationen kunde väcka kritik och att de enligt grundlagen inte kan begränsa rörligheten inom landet.

-Det var det bekymrade läget jag såg i omvärlden med coronaspridning och eftersom jag vet att vi har begränsade resurser här. Det var på intet sätt riktat mot landet Finland, säger hon om grunderna till rekommendationen.

Fler Nyheter

30 ålänningar återvänder varje vardag från Sverige

Omkring 30 ålänningar återvänder från Sverige varje vardag, enligt Kim Westman, gränsbevakningens stationschef på Åland.

Talmannen: Vi måste hjälpas åt

Roger Nordlund:
Talman Roger Nordlund (c) gav under söndagens presskonferens ett tal till landskapet Åland där han tackade för allas uppoffringar, påminde om allvaret i situationen och vädjade om att fortsätta hjälpas åt.

Presskonferens, söndag 29/3

Söndagens presskonferens:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under söndagen.

LR:s pressinformation direktsänds

Klockan 12.00 idag söndag håller landskapsregeringen en pressinformation för att ge en statusuppdatering avseende coronaviruset.

"Var restriktiva med restaurangbesök"

Lantrådet Veronica Thörnroos uppmanar allmänheten att vara restriktiv när det gäller restaurangbesöken just nu.

Polisen har skingrat folksamlingar

Tommy Törnroos:
Polisen har under de senaste dagarna noterat enstaka folksamlingar på över tio personer och bett dem skingra sig.

Presskonferens, lördag 28/3

Lördagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under lördagen.

Larmcentralen uppmanar till att inte elda

Johan Ehn, tillförordnad alarmmästare, uppmanade under dagens presskonferens de som utför gårdsarbetet hemma eller på stugorna att inte elda.

Traffic to Kapellskär three days a week

Rosella will start operating from Mariehamn to Kapellskär on Tuesday, Wednesday and Thursday starting next week. The ship will only carry goods.