Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 februari, 2020 - 16:23Uppdaterad: torsdag, 27 februari, 2020 - 16:37
  • Kansliminister Harry Jansson. Foto: Elise Gästgivar

Kansliministern: "Datainspektionens årsberättelse skriven i affekt"

Det som har inträffat är beklagligt, men förvaltningschef Dan E Erikssons beslut att inte ge Joakim Söderberg fast anställning som myndighetschef för Datainspektionen var befogat, säger kansliminister Harry Jansson.

Enligt Jansson väljer man att tro på att landskapsrevisor Dan Bergman agerat korrekt i sin kontakt med Söderberg, och att dennes redogörelse för mötet, enligt vilken Bergman ska ha förolämpat Söderberg, är skriven i affekt.
- Alla som känner vår landskapsrevisor vet att han är en väldigt solid person och att det krävs mycket för att han ska avvika från normal diskussion, säger Jansson, som menar att Söderbergs berättelse inte kommer att utredas närmare.
Däremot utesluter Jansson inte att den kritik som Söderberg riktar mot ÅDA och landskapsförvaltningen kan vara riktig i sak, men huruvida Datainspektionen fortsätter följa den verksamhetsplan Söderberg förberett är för närvarande den tillförordnade chefen Lena Nordmans beslut.
Att Nordman fortsätter på posten på deltid efter mars är inte fastslaget, men troligt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »