• Janne Wass arkivfoto Marika Kvarnström
Chefredaktören Janne Wass intervjuas av Marika Kvarnström
En längre intervju med Janne Wass
Publicerad: fredag, 23 mars, 2018 - 06:25, uppdaterad: fredag, 23 mars, 2018 - 09:14

"Källkritiken blir bättre"

Vi är idag bättre på källkritik än tidigare.

Det menar Tidskriften Ny Tids chefredaktör Janne Wass, som igår deltog under Kastelholmssamtalen med rubriken ”Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet”

Under torsdagskvällen diskuterade han så kallade fake news, klickjournalistik och sociala medier ur både ett globalt och åländskt perpektiv.

Idag finns det mycket större möjligheter än tidigare att kontrollera fakta och det måste vi ta tillvara. Det som är intressant med Åland är att det finns en stor mediemångfald på en liten ort, sade han.

Janne Wass gjorde även en framtidsspaning och menade att vi troligtvis blir mer villiga att betala för innehåll på nätet under de kommande tio åren.

 

Fler Nyheter

Dagsböter för ärekränkning

Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Mariehamns gymnastikförening kommer förhoppningvis att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.

Landskapet ny medlem i internationellt hållbarhetsnätverk

Nyhetsnotisen i ljudform:
Landskapet har nu godkänts som medlem i det internationella hållbarhetsnätverket Regions 4 Sustainable Development.

Det finns över 16.000 bostäder

Vid senaste årsskiftet fanns närmare 16.400 bostäder på Åland och 14.000 är stadigvarande bebodda. Det visar statistik från Åsub.

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Nyhetsnotisen i ljudform:
Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.