Publicerad: fredag, 7 augusti, 2020 - 06:31Uppdaterad: fredag, 7 augusti, 2020 - 17:13
  • Kajor har blivit ett problem för flera bönder. Bildsättningsbild/Pixabay.

Kajor ställer till bekymmer för åländska bönder

Antalet kajor är på vissa områden i landskapet så pass stort att det blivit ett problem för flera bönder och man har med anledning av det bedrivit jakt på fåglarna.

Kajorna förstör bland annat ensilagebalar och spillningen kan, förutom den sanitära olägenheten, även medföra salmonella. Per-Ole Mattsson, mjölkbonde i Hulta, Sund, uppskattar att det håller till upp till 500 kajor kring gården. Man har skjutit omkring 80 stycken fåglar, men de är enligt honom smarta och lär sig snabbt när de ska hålla sig undan.

Landskapsregeringens jaktförvaltare, Robin Juslin, berättar med stöd av jaktlagen att man får jaga kaja för att freda gård, trädgård samt grönsaks- och spannmålsodling.

- Det är en form av skyddsjakt på eget initiativ, man behöver inte ansöka om tillstånd så länge man uppfyller lagstiftningens villkor. Diskussionen att införa en vanlig jakttid har varit aktuellt på Åland och det är nu under behandling, berättar Robin Juslin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »