• Butikschef Elina Fellman säger att språket i produktbeskrivningarna ska rättas till. Foto: Marika Kvarnström
  • Jyskaffären öppnade i Maxingeområdet i dag. Foto: Marika Kvarnström
Elina Fellman och några av Jysks besökare intervjuas av Marika Kvarnström.
En längre intervju med Elina Fellman.
Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 11:48, uppdaterad: torsdag, 14 juni, 2018 - 17:06

Jysk kritiseras för finska produktbeskrivningar

I dag har Jysk öppnat i Maxingeområdet och kön ringlar sig lång utanför butiken just nu. Men i annonsbladet som företaget skickat ut till åländska hushåll är beskrivningarna av produkterna endast på finska. Något som har stött på en hel del kritik.

- När jag började på Jysk tog jag upp det direkt som en grej att det där kommer vi inte att gilla här på Åland. Nu är det så att Jysk i Finland har ett annat sortiment än i Sverige och därav kommer problematiken att produktbeskrivningarna är på finska eftersom systemet är på finska. Det är under arbete, säger butikschef Elina Fellman.

Men det kan dröja mellan ett halvår upp till två år innan problemet har rättats till.

Även kvittona och de elektroniska prisskyltarna är på finska.

- Vi förstår problematiken. Men vi försöker göra så mycket som möjligt manuellt för att rätta till detta. Jag har fått en del kommentarer om detta och har besvarat dem, säger Elina Fellman.

Fler Nyheter

Air Leap certifierat för avtalsenliga plan

Air Leap har nu fått ett så kallat AOC-certifikat vilket innebär att de klassas som ett europeiskt flygbolag och kan börja flyga med större plan på linjer till Mariehamn.

Stort intresse för Godby vägstation

Intresset för Godby vägstation är mycket stort. Landskapet har bjudit ut stationen till försäljning via mäklare och när öppen visning hölls på torsdagen blev det rusning.

Tio sägs upp från Viking Line

Jan Hanses om resultatet av samarbetsförhandlingarna:
Viking Line säger upp tio personer. Det blev resultatet av samarbetsförhandlingarna som rederiet genomfört.

Åtalades för frihetsberövande och misshandel

En man åtalades idag för misshandel, hemfridsbrott och frihetsberövande.

"Åland måste söka internationell hjälp"

Gun-Mari Lindholm om EU-parlamentsplatsen:
-Jag tycker det är bedrövligt rent ut sagt. Finska politiker måste nu berätta hur de tänker upprätthålla de internationella förpliktelser de åtagit sig i samband med självstyrelsen, säger lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

Hans Mattsson Ab bygger samlingshuset

Det blir byggnadsfirma Hans Mattsson Ab som bygger ett nytt samlingshus i Jomala Prästgården by.

Boende upplever Önningebyvägen som osäker

En kvinna skriver till landskapsregeringen gällande trafiksituationen längs Önningebyvägen i Jomala. Enligt kvinnan har trafiken ökat rejält längs vägen de senaste åren, och hon menar att många bryter mot hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen. Kvinnan tycker att vägen borde breddas för att göra bättre rum åt fotgängare och cyklister.

Ny församlingspastor i Hammarland

Domkapitlet i Borgå stift har förordnat Markus Kallatsa till församlingspastor i Hammarlands församling från den 1 december i år till och med den sista november nästa år. Nu är Kallatsa församlingspastor i Tervola församling i Lappland.

EU-beskedet stor besvikelse för Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds
- Det är ”game over” för den här gången, säger den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström om gårdagens besked att Åland inte får Finlands nya EU-parlamentsplats. - Det är en jättestor besvikelse även om vi vetat att vägen aldrig varit spikrak. Men nu när vi står inför faktum känns det tomt, säger han.