Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 juli, 2018 - 07:17Uppdaterad: onsdag, 4 juli, 2018 - 11:25
  • Fifaxs dygnsförbrukning av vatten har varit högre än vad man haft lov till. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Jurister ska hjälpa Eckerö med Fifaxfråga

Eckerö kommun avslår Fifax ansökan om en utökad vattenförbrukning.

I dag har Fifax tillstånd för en dygnsförbrukning på tre kubikmeter för både vatten och avlopp, och i mars lämnade man in en anhållan om att få förbruka 10 kubikmeter. När kommunen jobbat med ärendet märkte man att Fifax sedan verksamheten startat haft en avsevärt högre dygnsförbrukning än vad avtalet medgett, och man har olovligen kopplat in delar av anläggningen som inte reglerats i avtal. Kommunstyrelsen avslår nu ansökan om utökad dygnsförbrukning på grund av kapacitetsbrist i Ålands vatten och Eckerös ledningsnät. Anslutning till avloppsnätet avslås eftersom Eckerö inte har möjlighet att ta emot de kvantiteter och kvaliteter som ansökan gäller. Kommunen uppmanar också Fifax att börja mäta det utgående avloppsvattnet senast den sista juli, och om inte det görs kan kommunen installera mätningen på bolagets bekostnad.

På sitt senaste möte konstaterade kommunstyrelsen också att Fifax anläggning inte är uppförd enligt bygglovet, och till tidningarna säger kommundirektören att det bland annat handlar om att en biogasanläggning ännu inte byggts. Nu anlitar kommunen juridisk expertis för att utreda rättsläget.

- Jag vill sätta mig mer in i fallet innan jag ger en kommentar. Men vi har en bra dialog med Eckerö kommun och jag vill sätta mig ner med dem och undersöka ifall det går att nå en kompromiss eller ett annat beslut. Annars löser vi det på ett annat sätt, säger Fifax vd Kimmo Jalo angående beslutet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »