Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 3 december, 2020 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 3 december, 2020 - 22:00

Julöppet för butiker redan i år

Alla butiker kan hålla öppet på juldagen redan detta år. Affärstidslagen som begränsade öppettider på juldagen, långfredagen och påskdagen är nu upphävd och ändringen träder i kraft den 23 december i år.

I går, torsdag, togs det sista steget säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

-Annars hade ändringen trätt i kraft den 1 januari, men eftersom det kommer kryssningsfartyg till Mariehamn på juldagen fanns det en önskan om att ändringen träder i kraft nu, säger han.

Ändringen är efterfrågad av Ålands näringsliv, Visit Åland och företagarna på Åland. De vill själva bestämma över sina öppettider.

Dan Ferna, centrumledare på City Mariehamn säger att med anledning av kryssningsanlöpet har man bestämt att hålla marknad på torget i Mariehamn. Torghandlarna får stå där kostnadsfritt och den ändrade lagen ger nu även butikerna i Mariehamn att dra nytta av turisterna.

-Vi hoppas att ett antal vill och kan hålla öppet på juldagen, säger Dan Ferna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »