Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 december, 2016 - 11:47Uppdaterad: tisdag, 13 december, 2016 - 17:23
  • Social- och hälsovårdsminister Wille Valve (M) oroas över den språkliga nedmonteringen inom finländsk sjukvård. Foto: Ulf Weman

Jourreform i riket bekymrar

Överkörningen i riksdagen i går av vård på svenska genom att Vasa centralsjukhus inte blir ett av de sjukhus som skall ha full jourberedskap, upprör Svenskfinland och särskilt de svenskspråkiga i Österbotten.

 Åland berörs inte direkt av reformen, men social- och hälsovårdsminister Wille Valve, moderat, ser ändå framtida bekymmer för åländska patienter.

- Det berör Åland indirekt på två sätt. Dels blir det en långsiktig generell försvagning av svenskan i vården vilket inte är bra och det andra sättet är att det antyds att viss specialsjukvård kan centraliseras, säger Wille Valve.

Om det blir verklighet menar ministern att Åland måste se över sina samarbeten med sjukhus utanför Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »