Publicerad: tisdag, 24 november, 2020 - 15:11Uppdaterad: tisdag, 24 november, 2020 - 17:36
  • Vikingaåsens skola ska byggas om. Arkivbild.

Jomalas budget ohållbar i längden

I Jomalas föreslagna budget, som ännu inte fastställts av fullmäktige, ryms satsningar som en ombyggnad av Vikingaåsens skola och projektering av ett nytt dagis vid Möckelö strand.

Resultatet ligger enligt förslag på -2,5 miljoner euro och årsbidraget är -1,2 miljoner euro.
- Det är ett ohållbart läge att fortsätta så här, något måste hända. Våra prognoser bygger på att ekonomin hämtar sig något 2022, men gör den inte det blir det definitivt stora problem för Jomala. En sådan här budget kan man inte ha flera år i rad, säger kommundirektör Christian Dreyer.
Han säger att man riskerar att hamna i ett läge där lagstiftaren ställer krav på att kommunen inte får skära i kostnaderna hur mycket som helst för att kunna uppfylla de lagstadgade kraven på servicenivå.
- Då hamnar man på sikt i ett läge där stora delar av offentlig sektor måste ta lån för att klara sin drift och det blir ohållbart för hela det åländska samhället att ha en sådan situation, säger Christian Dreyer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »