• Arkivfoto: Owe Sjöblom
Publicerad: onsdag, 16 januari, 2019 - 11:48

Jomalapolitiker vill köpa fler Oasenplatser

Politikerna i Jomala vill att kommunen köper två institutionsplatser på Oasen som Hammarland vill sälja.

Både äldreomsorgsgruppen, kommunstyrelsen och -fullmäktige är för detta och i går beslöt fullmäktige att lämna ett bud på 16.500 euro per andel. Inom förvaltningen förordade man inte ett köp. Äldreomsorgschefen, socialchefen och kommundirektören ansåg att det i det inte finns något behov av fler institutionsplatser de närmaste åren, utan fokus borde ligga på att utöka platserna på effektiviserat serviceboende och att eventuellt genom Folkhälsan skapa fler vårdnivåer för demensklienter.

Kommunstyrelsens ordförande Harry Jansson, centern, säger att politikerna ändå ansåg att det var klokt att ge bud institutionsplatser.

- Just nu ser det ut som att vi klarar oss med de 13 vi har men det skadar inte att ha fler och Jomala har råd med det här, säger han.
Styrelsen och fullmäktige var också för att bevilja 40.000 euro så att kommunen kan köpa in en timmervagn och en frontlastare som ska användas när man röjer upp efter stormen Alfrida.

Fler Nyheter

Oljetanker och färje-kollision värst för Åland

Sjöräddningsledare Torbjörn Enroth:
Det värsta scenariot för Ålands del då det kommer till sjöräddning vore en kollision mellan en passagerarfärja och en oljetanker.

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Polisen ber om ursäkt för resursbrist

Polisens onsdag var bråd med bland annat trafikolyckor och hantering av gripna, och nu ber man om ursäkt i ett pressmeddelande.

Vraket Irma har hittats efter 50 år

Det sjunkna skeppet m/s Irma som försvann i åländska vatten år 1968 har hittats. Hon ligger på 43 meters djup cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) på norra Ålands hav, närmare bestämt väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre. Det här uppger svenska Yle.

"Avbryt upphandlingen av Gripöprojektet"

Avbryt den påbörjade upphandlingen av Gripöprojektet. Det skriver nu centerns Harry Jansson, Obundnas Bert Häggblom och Ålands framtids Axel Jonsson i ett spörsmål till lagtinget.

Mariehamns stad deltar som City changer i Oslo

Representanter för Mariehamns stad befinner sig just nu i Oslo för att delta i det nordiska huvudstadsmöte som hölls igår.

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Thörnroos, Carlsson och Jansson i lagtinget:
Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Ris och ros om nya grundskolelagen

Kerstin Lindholm intervjuas:
I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskaspregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Regnbågsfyren vill ta HBTQIA-certifiering till Åland

Sofia Enros och Moa Rytterstedt intervjuas av Tua Åström:
I framtiden kan åländska företag och föreningar komma att HBTQIA-certifieras. Det är i alla fall föreningen Regnbågsfyrens förhoppning.