• Jomala har lämnat in besvär till HFD för det nya systemet med landskapsandelar för grundskolan. Arkivfoto.
Kommundirektör John Eriksson intervjuas av Nina Smeds
Publicerad: tisdag, 14 maj, 2019 - 22:00, uppdaterad: onsdag, 15 maj, 2019 - 05:49

Jomala tar ännu ett LR-ärende till HFD

Jomala kommunstyrelse har lämnat in besvär till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, om landskapsandelarna för grundskolan.

Detta för att landskapsregeringen inte beviljat kommunen rättelse när det kommer till tolkningen av den lag som ska styra landskapsandelarna. Kommundirektör John Eriksson lämnade in handlingarna till Högsta förvaltningsdomstolen i går, tisdag.

-Trots att vi och flera andra kommuner lämnat in rättelseyrkande, har landskapsregeringen inte besvarat grundfrågan, det vill säga de oklara begreppen i lagen, säger han.
Problemet för andelen till grundskolan är,enligt kommunstyrelsen, också att beloppet sänkts trots att grundskolans kostnader ökar.

-Som det ser ut nu kommer alla åländska kommuner att gå på minus totalt sett eftersom landskapssregeringen har gjort inbesparingar i det som är basfinansieringen, det vill säga landskapsandelarna, säger John Eriksson.

Fler Nyheter

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Polisen ber om ursäkt för resursbrist

Polisens onsdag var bråd med bland annat trafikolyckor och hantering av gripna, och nu ber man om ursäkt i ett pressmeddelande.

Vraket Irma har hittats efter 50 år

Det sjunkna skeppet m/s Irma som försvann i åländska vatten år 1968 har hittats. Hon ligger på 43 meters djup cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) på norra Ålands hav, närmare bestämt väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre. Det här uppger svenska Yle.

"Avbryt upphandlingen av Gripöprojektet"

Avbryt den påbörjade upphandlingen av Gripöprojektet. Det skriver nu centerns Harry Jansson, Obundnas Bert Häggblom och Ålands framtids Axel Jonsson i ett spörsmål till lagtinget.

Mariehamns stad deltar som City changer i Oslo

Representanter för Mariehamns stad befinner sig just nu i Oslo för att delta i det nordiska huvudstadsmöte som hölls igår.

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Thörnroos, Carlsson och Jansson i lagtinget:
Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Ris och ros om nya grundskolelagen

Kerstin Lindholm intervjuas:
I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskaspregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Regnbågsfyren vill ta HBTQIA-certifiering till Åland

Sofia Enros och Moa Rytterstedt intervjuas av Tua Åström:
I framtiden kan åländska företag och föreningar komma att HBTQIA-certifieras. Det är i alla fall föreningen Regnbågsfyrens förhoppning.

Nya flygbilder på stormskadorna

Mikael Sandvik om de nya bilderna:
Nu finns infraröda flygbilder på stormskadorna efter Alfrida. Det är landskapsregeringen som på kartor.ax sammanställt bilder från lantmäteriverket, kartorna omfattar hela Åland förutom Kökar. Flygningen utfördes den 17 och 18 april, i tjänsten finns även bilder från 2018 som jämförelse.