Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 mars, 2022 - 14:22
  • Fr v kommundirektör Christian Dreyer, kommunstyrelseordförande Jörgen Strand, vice kommunstyrelseordförande Sandra Listherby och fullmäktigeordförande Tage Eriksson. Foto: Frippe Granlund.

Jomala slår larm om tillväxtkommunernas ekonomi

De åländska kommunerna får allt svårare att få kredit och debit att gå ihop. En anledning är minskade landskapsandelar, men det är lika mycket själva systemet som ställer till det som beloppen som betalas ut.

Systemet är konstruerat så att kommuner med dyr serviceproduktion får mer pengar i andelar. En annan tanke är att stordrift av skolor ger lägre kostnader och därmed lägre ersättning i landskapsandelar, men det är inte utrett hur mycket billigare en stor skola är, eller när man når upp till stordriftsfördelarna.

Att få sin kommun att växa med nya invånare lönar sig inte alls.

– Om vi växer med en procent ett år får vi 300.000 euro mindre att röra oss med, säger Jomalas kommunstyrelseordförande Jörgen Strand.

En annan orsak till den bekymmersamma ekonomiska situationen är kommunförbunden, alldeles speciellt KST, Kommunernas socialtjänst.

– Hälften av våra utgifter går till kommunförbunden, säger vice kommunstyrelseordförande Sandra Listherby.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »