Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 oktober, 2018 - 11:51
  • Jomala ser både för- och nackdelar med internetröstning. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Jomala ser tekniska risker med internetröstning

Kommunstyrelsen i Jomala ser både för- och nackdelar med internetröstning. Landskapsregeringens förslag till ny vallag är ute på remissrunda och Jomala gav sitt utlåtande i går.

Kommunen skriver att röstning via internet innebär att fler väljare får tillgång till valen och förenklar för väljare bosatta utanför Åland, men samtidigt ser man tekniska risker som till exempel intrång, manipulation och överbelastningsattacker. Jomala påpekar att valadministratörer inte kan övervaka att röstningen hålls hemlig och utan påtryckningar, och man noterar att särskilt väljare som saknar datorvana kan få problem. En risk finns att dessa personer kan bli utsatta för särskilda påtryckningar från personer som uppger sig vilja hjälpa dem med det tekniska, tror Jomala, som tycker att det är viktigt att landskapsregeringen grundligt utreder de tekniska riskerna både inför och efter lagtingsvalet 2019.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »